Miksi luomu?

Miksi luomu?

Luomu on suomen kieleen vakiintunut lyhenne luonnonmukaisesta maa- ja elintarviketaloudesta ja se tarkoittaa luonnonmukaista, ympäristöystävällistä ja eettisesti korkeatasoista ruoan tuotantotapaa. Luomu yhdistää ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat, korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille sekä kuluttajien toiveet korkealaatuisista ja luonnollisista tuotteista.

Esimerkiksi luomuviljasta puhuttaessa tuotantotapa eroaa tavanomaisesti tuotetusta viljasta siten, ettei luomuviljaa lannoiteta teollisilla väkilannoitteilla eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Sen sijaan käytössä ovat eloperäiset lannoitteet ja huolellinen viljelykierto, jotka takaavat pellon kasvuedellytykset.

Monet ravintomme ja ympäristömme aineet vaikuttavat ihmisten terveyteen vasta pitkällä viiveellä; ehkä vasta seuraavissa sukupolvissa. Torjunta-aineiden jäämille ruoassa on asetettu turvalliseksi katsotut rajat, joita elintarvikkeet eivät saa ylittää. Kuluttajat altistuvat kuitenkin pienille sallituille jäämäpitoisuuksille koko elämänsä ajan. Useiden torjunta-aineiden yhteisvaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta vielä lainkaan.

Makeisten ja herkkutuotteiden lisäainekuormat ovat usein huomattavia, joten haluamme tarjota puhtaampia vaihtoehtoja nautittavaksi kaikille sukupolville.

Voit lukea lisää luomusta ja luomuviljelystä: https://proluomu.fi

Voiko tuontiluomuun luottaa?

Luomu on tarkasti valvottua kaikissa EU:n jäsenmaissa. Eri EU-mailla on omat käytäntönsä siihen, miten valvonta on järjestetty, mutta säännöt ovat samat.

Suomessa kaikki virallista luomumerkkiä käyttävät luomuviljelijät, luomutuotteiden valmistajat, luomutuotteiden maahantuojat ja merkittävää
luomutuotteiden irtomyyntiä tekevät ruokakaupat kuuluvat luomuvalvontaan ja ovat siten sitoutuneita noudattamaan EU:n yhteisiä luomusäädöksiä.
Luomuvalvontaan kuuluvat toimijat tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.
Valvontakäynneillä varmistetaan, että luomusäädöksiä on noudatettu. Vain tarkastuksen läpäisseet toimijat voivat myydä tuotteitaan luomuna ja käyttää luomumerkkiä.

Myös EU:n ulkopuolelta tuotavien luomutuotteiden on täytettävä samat vaatimukset kuin EU:ssa tuotettujen tuotteiden. Meillä on asianmukaiset luomusertifikaatit kaikista verkkokauppamme tuotteista sekä edustamistamme tuotemerkeistä.

Mitkä lisäaineet ja makeutus ovat luomussa sallittuja?

Luomuelintarvikkeissa ei saa käyttää keinotekoisia makeutusaineita, kuten
aspartaamia tai asesulfaami K:ta eikä keinotekoisia väriaineita.

Katso lisätietoa lisäaineista Ruokaviraston sivuilta: Ruokaviraston virallinen listaus

Luomuelintarvikkeiden makeus tulee aidoista raaka-aineista
kuten hedelmistä, luomusokerista, hunajasta tai esimerkiksi agavesiirapista.
Luomutuotteet eivät sisällä lainkaan keinotekoisia makeutusaineita. Luomuelintarvikkeissa ei saa käyttää keinotekoisia makeutusaineita, kuten
aspartaamia tai asesulfaami K:ta eikä keinotekoisia väriaineita.

Takaisin blogiin
  • LUONNON MONIMUOTOISUUS

    Luomupelloilla elää tutkitusti lähes kolmannes enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla.

    Luomukasvintuotanto perustuu ravinteiden tehokkaaseen kierrätykseen, jotta uusiutumattomia luonnonvaroja voidaan säästää.

    Kun maassa on hyvä mururakenne, lannoitteiden huuhtoutuminen pelloilta
    vesistöihin on pienempää kuin tavanomaisessa tuotannossa. Pohja- ja pintavesien saastuminen ja rehevöityminen vähenee ravinteiden tarkan
    kierrätyksen seurauksena.

  • TURVALLISTA RUOKAA

    Luomutuotteissa lisäaineiden käyttö on erittäin tarkoin säänneltyä ja suurin osa sallituista lisäaineista onkin peräisin luonnosta.

    Kansainvälisten tutkimusten mukaan luomuruokaa suosiva saa ruoastaan enemmän
    antioksidantteja kuin tavanomaisesti tuotettuja elintarvikkeita syövä.
    Luomulihassa ja -maidossa on noin 50 prosenttia enemmän terveydelle edullisia omega-3-rasvahappoja kuin tavanomaisesti tuotetussa.

    Luomuruokailija ei myöskään altistu antibiooteille ruokansa kautta, sillä luomueläimille ei anneta antibiootteja sairauksien ennaltaehkäisyä
    varten.