7 lisäravinnetta energisempään päivään

7 lisäravinnetta energisempään päivään

Kaipaatko lisää energiaa päiviisi, mutta et halua luottaa kofeiiniin? Vaikka tasapainoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja hyvät nukkumistottumukset ovat tietysti avainasemassa energiatason optimoinnissa, me kaikki tarvitsemme silloin tällöin lisää tehoa. Listasimme tähän artikkeliin muutamia jaksamiseen ja energian lisäämiseen sopivia tottumuksia ja 7 lisäravinnetta sekä 6 ravintoainetta, jotka tuovat lisäboostia päivääsi luonnollisesti.

Energian puute vaivaa joka neljättä meistä

Kun puhumme energiasta, tarkoitamme tyypillisesti kestävyyttä, elinvoiman tunnetta ja tervettä kykyä suorittaa päivittäisiä toimintoja, olivatpa ne sitten fyysisiä tai henkisiä. Henkinen energia on vähintään yhtä tärkeää arjessa kuin fyysinen energia, joten tässä paneudumme hieman molempiin.

Jos tunnet usein energianpuutetta, et ole yksin – joka kahdeksas Suomalainen valittaa olevansa väsynyt koko ajan, kun taas neljännes meistä on väsynyt useimmiten. Yleisiä ratkaisuja ovat kofeiini – energiashoteista tai juomista – tai sokeri ja yleensä makeat välipalat.

Vaikka nämä saattavat tuntua hyvältä pikaratkaisulta, kofeiinin piristävä vaikutus voi kestää kauemmin kuin luulet, ja liiallinen sokerin syöminen voi johtaa energiatason nousuun ja kaatumiseen myöhemmin päivällä, jolloin tunnet olosi kokonaan huonommaksi.

Miksi kofeiini on niin tehokasta?

Kahvinjuonti on erityisesti suomalaisten suosima tapa. Suomessa nautitaan kahvia runsaammin kuin missään muussa maassa; aikuiset suomalaiset juovat päivittäin keskimäärin 5 kupillista kahvia.

Piristeenä kofeiinilla on tunnettuja etuja: se lisää vireyttä, keskittymistä ja fyysistä suorituskykyä. Se tekee tämän lisäämällä aivojen ja keskushermoston toimintaa ja samalla lisäämällä muiden stimuloivien kemikaalien, kuten kortisolin ja adrenaliinin, kiertoa kehossa.

Tuloksena on energian lisääntyminen, lisääntynyt tietoisuus ja terävämpi muisti. Kofeiinin vaikutuksen tunteminen kestää tyypillisesti 15–60 minuuttia, ja vaikutus itsessään kestää noin 3–5 tuntia.

7 lisäravinnetta energian lisäämiseen

Jos etsit vaihtoehtoa ylläpitääksesi energiatasosi ja ylläpitääksesi vireyttä ja keskittymistä, tässä on hyviä vaihtoehtoja.

Ginseng

Ginseng on kasvi, tarkemmin sanottuna juuri. Erilaisia ​​ginsengjuuren lajikkeita on käytetty hoitona Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa vuosisatojen ajan. Aasian kulttuureissa ginsengiä on arvostettu vuosituhansien ajan ja se on siellä vieläkin suosituin luontaistuote.

Yleisesti ginseng vaikuttaa elinvoimaa lisäävästi. Sen on myös vanhastaan tiedetty parantavan mielialaa ja lisäävän kestävyyttä sekä hoivaavan väsymyksen vaivaamia. Jos haluat lisätietoa erilaisista ginseng-lajeista, lue kattavampi artikkelimme Mitä on Ginseng?

Ashwagandha

Ashwagandha on intialainen, perinteisessä Ayurveda-terveydenhoito-järjestelmässä käytetty yrtti. Ashwagandhasta on perinteisesti hyödynnetty useita eri osia, mutta suurin osa nykyajan ravintolisistä valmistetaan sen juuresta eristetystä uutteesta.

Ashwagandha lasketaan niin kutsuttuihin adaptogeeneihin, joiden ajatellaan lisäävän kehon kykyä sopeutua erilaisiin sisäisiin ja ulkoisiin stressitekijöihin. Ashwagandhaa käytetään parantamaan unta, jonka kautta se lisää kehon energiavarastoja tehokkaasti ja luonnollisin keinoin.

Henkisen tasapainon tukemisen lisäksi ashwagandhan hyödyistä on jonkin verran näyttöä muun muassa myös maksimaalisen hapenottokyvyn, voimatasojen ja palautumisen edistämisessä. Tämän vuoksi moni urheilija on ottanut yrtin mukaan ravintolisäarsenaaliinsa.

MSM

MSM eli metyylisulfonyylimetaani on luonnossa esiintyvä rikkiyhdiste, joka tukee kollageenin sekä hiuksille ja kynsille tärkeän keratiinin muodostumista. Orgaaninen rikki eli MSM on luonnollinen rikkiyhdiste. Tätä luonnollista yhdistettä esiintyy elimistössä pienissä määrin kudoksissa, lihaksissa ja esimerkiksi hiuksissa ja kynsissä. Monipuolisuutensa vuoksi MSM on monen urheilijan ja kuntoilijan ”työkalupakissa”.

MSM on välttämätön elimistön normalaille toiminnalle ja vaikuttaa kehoon uupumusta vähentävästi, erityisesti C-vitamiiniin yhdistettynä.

Cordyceps

Cordyceps sinensis, joka tunnetaan myös nimellä kiinalainen toukkasieni, on yksi suosituimmista ja halutuimmista lääkesienistä. Sillä on vaikutustensa vuoksi erityisen korkea asema aasialaisessa kansanlääketieteessä.

Cordyceps on adaptogeeni, joka auttaa kehoa sopeutumaan olosuhteisiin. Ei sisällä kofeiinia tai muita piristeitä, joten et koe nopeaa energiapiikkiä. Tuote tuo tasaista ja pitkäkestoista energiaa ja kykyä selviytyä esimerkiksi urheilusuorituksista. Tehostaa kehon omaa energiantuotantoa, joten auttaa jaksamaan rankan työpäivän tai raskaan urheilusuorituksen.

L-teaniini

Tämä teessä oleva aminohappo edistää rentoutumista ja rauhoittaa mieltä; seurauksena se voi lisätä henkistä vireyttä. Kun L-teaniinia yhdistetään kofeiiniin esimerkiksi teessä, se auttaa parantamaan suorituskykyäsi aivoille haastavissa tehtävissä.

Matcha

Eräs vihreä tee, matcha, on tiivistetty kasvikemikaalien lähde, jota kutsutaan polyfenoleiksi sekä kofeiiniksi ja L-teaniiniksi– jotka kaikki hyödyttävät aivoja ja auttavat optimoimaan niiden toimintaa.

Kombucha

Tämä on miedosti poreileva, fermentoitu juoma. Se sisältää pieniä määriä luonnossa esiintyvää kofeiinia (noin kolmasosa sen teessä olevasta määrästä), L-teaniinia sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, mukaan lukien energisoivaa C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, kuten B1, B6 ja B12.

Kofeiinin, L-teaniinin ja vitamiinien ansiosta kombucha voi tarjota miedon mutta välittömän energisoivan vaikutuksen. Tämän lisäksi kombuchan juominen kohtuudella ja osana tasapainoista ruokavaliota voi parantaa energiantuotantoa kestävämmin.

Entä ruokavalio?

Se, mitä ja milloin syöt, on myös avainasemassa energiatason ylläpitämisessä pitkällä aikavälillä. Monipuolisen ja tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää runsaasti ravinteita sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä, vihanneksia, maitotuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, pitäisi tarjota tarvitsemasi ravintoaineet. Näitä ovat makroravinteet (hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit), jotka tarjoavat energiaa, ja mikroravinteet (vitamiinit ja kivennäisaineet), jotka ovat avainasemassa energian saamisessa ruoasta.

Ruokavalion tukena näitä vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisianeita saa myös lisäravinteina. Elimistöllä voi nimittäin olla ajoittain tarve tavallista suurempaan määrään tiettyjä ravintoaineita.

6 tärkeää perusravintoainetta

B-vitamiinit

Kaikki B-ryhmän vitamiinit folaattia lukuun ottamatta osallistuvat yhteen tai useampaan vaiheeseen, jotka muuttavat syömäsi ruoan solujesi käyttämäksi energiaksi.

C-vitamiini

C-vitamiini osallistuu energian vapautumiseen; se tukee raudan imeytymistä kasviperäisistä lähteistä ja lisää raudan mobilisaatiota kehon varastoista.

Rauta

Rautaa tarvitaan hemoglobiinin, punasolujen proteiinin, valmistamiseksi. Ne kuljettavat happea keuhkoistasi sitä tarvitseviin elimiin ja kudoksiin.

Magnesium

Magnesiumilla on useita rooleja energiantuotannossa, joten ei ole yllättävää, että alhainen magnesium-taso liittyy fyysiseen ja lihasten väsymykseen.

Sinkki

Kroonisesta väsymyksestä kärsivillä ihmisillä voi olla vähän tätä tärkeää mineraalia. Se toimii energiapolkuja palauttavana tekijänä.

Jodi

Jodi säätelee ruoan muuttumista energiaksi. Maito ja maitotuotteet ovat tärkeitä jodin lähteitä.

 

 

Takaisin blogiin