Miksi suosia mustakuminaöljyä?

Miksi suosia mustakuminaöljyä?

Mustakumina on Lähi-Idässä ja Aasiassa tunnettu mauste- ja rohdoskasvi jo vuosituhansien ajan. Jo Kleopatra muinaisessa Egyptissä luotti tarinoiden mukaan mustakuminan siemenistä puristettiin öljyyn. Liekö se hänen upeutensa salaisuus, mutta mustakuminaöljystä todella on moneksi. Sillä voi hyvinkin olla perusteltu merkitys taikaöljynä, joksi sitä kutsutaan. 

Mustakuminaan voi törmätä monella nimellä. Kasvi tunnetaan ryytineitona (Nigella sativa, Black Seed, Black Cumin Seed). Se on vaatimattoman näköinen mutta todella arvostettu lääkekasvi, joka sisältää 100 bioaktiivista ainetta. Ei siis ole ihme, että annamme sille hieman palstatilaa.

Missä mustakumina kasvaa?

Mustakumina on leinikkisukuinen kasvi ja sitä tuotetaan Lähi-Idän ja Aasian maissa. Kukkiva mustakumina tuottaa unikon tavoin siemenkotia, joissa aromikkaat mustat siemenet kehittyvät.

Valikoimastamme löytyy laadukkaimpien mustakuminakasvien siemeniä ja tietysti luomulaatuisena. Tällöin viljelyssä ei käytetä haitallisia torjunta-aineita ja prosessi siemenistä öljyksi on mahdollisimman luonnollinen.

Mustakuminaöljyn hyödyt

Mustakuminaöljy vaikuttaa suotuisasti verensokerin säätelyyn ja se saattaa tuoda apua myös kylmän kauden mukanaan tuomiin haasteisiin. Länsimaissa mustakumina on uudempi tulokas, mutta saavuttanut etujensa vuoksi jo suuren suosion. Se on luonnonantimena verraton.

Mustakumina sisältää siis 100 bioaktiivista ainetta. Näitä ovat esimerkiksi ihoa suojaava linolihappo (omega-6) sekä eteeristä öljyä, tymokinonia. Sen uskotaan olevan erityisesti mustakuminan hyvinvointia tukevien vaikutusten taustalla. Siemenissä on myristiini-, palmitiini-, palmitoleiini- ja oleiinihappoja, B-ryhmän vitamiineja, kalsiumia, rautaa, kuparia, sinkkiä ja fosforia. Muutamia mainitaksemme.

Mustakuminaöljy valmistetaan kylmäpuristusmenetelmällä (alle 45°C) ja sen ansiosta ravintoaineet säilyvät. Hellävaraisesti valmistettu mustakuminaöljy sisältää suuren määrän monityydyttymättömiä rasvahappoja ja paljon luonnollisessa muodossa olevaa E-vitamiinia. Egyptiläisen mustakuminan maku on sensuellin mieto, jonka vuoksi se onkin laadultaan kaikkein korkeimmaksi arvostettu.

Mustakuminaöljyn käyttö sisäisesti

Bio365 valikoimasta löytyy mustakuminaöljyä niin öljy- kuin kapselimuodossakin. Kun käytät öljyä sekä sisäisesti että ulkoisesti, tuplaat hyödyn.

Nauti 1-2 teelusikallista mustakuminaöljyä vuorokaudessa sellaisenaan tai lisää pieni loraus vaikka salaatteihin tai juomiin. Kuumentamiseen mustakuminaöljy ei sovi, joten jos et pidä öljyn nauttimisesta sellaisenaan, valitse kapselimuoto. Öljy on kuitenkin maultaan mieto.

Mustakuminan sisältämät ravintoaineet tukevat hyvinvointia ja terveyttä monella tapaa, joten sisäisesti nauttimista suositellaan.

Mustakuminan käyttö ulkoisesti

Mustakuminaöljy sopii erinomaisesti myös ulkoisesti käytettynä esimerkiksi ihon- ja hiusten hoidossa.

Ihonhoidossa mustakuminaöljyä suositellaan käytettävän erityisesti hyvin kuivan, ärtyneen ja allergiaherkän ihon hoitoon. Vaikutuksiltaan mustakumina on tulehduksia ehkäisevä, todella tehokas antioksidantti, jonka ansiosta herkkä hipiä saa siitä suojaa ympäristön haitallisia vaikutuksia (kuten ilmansaasteilta) vastaan.

Ravitsemuksellisestikin arvokas mustakuminaöljy ravitsee, kosteuttaa ja suojaa ihoa ulkoisesti käytettynä. Sen sisältämä linoleenihappo uudistaa ihon lipidikerrosta hellävaraisesti suojaten.

Monityydyttymättömiä rasvahappoja sisältävä mustakuminaöljy nauttii vankkaa suosiota myös hiusten ja päänahan hoitoöljynä käytettynä. Sen on huomattu tuovan apua hiustenlähdöstä ja hiusten ohenemisesta kärsiville. Kokeile myös kynsinauhojen hoidossa!

Antiseptisiä ja ihon paranemista edesauttavia vaikutuksia omaava mustakuminaöljy saattaa tuoda apua aknesta, ihottumista, ihotulehduksista, psoriasista ja peräpukamista kärsiville. Myös arpien hoidossa mustakumina on verraton.

Takaisin blogiin