Epsom-suolakylvyn hyödyt

Epsom-suolakylvyn hyödyt

Tulet kotiin pitkän päivän jälkeen ja jalkasi tuntuvat todella uupuneilta. Jalkojen ylös nostaminen voi auttaa, mutta tehokkaan ja monipuolisen hoidon saat, kun maltat istahtaa alas kunnon jalkakylvyn merkeissä. Kylvyllä on nimittäin muitakin etuja.

Epsom-suoloja on käytetty satojen vuosien ajan kaikenlaisten kipujen ja iho-ongelmien lievittämiseen. Se onkin hoitomuodoista yksinkertaisimpia ja luonnollisimpia.

Mikä on Epsom-suola?

Nimestään huolimatta Epsom-suolat eivät ole samoja, joita käytät ruoanlaitossa. Epsom-suola tunnetaan myös nimellä karvassuola, mikä onkin hyvin kuvaava nimi. Epsom-suola koostuu 100% magnesiumsulfaatista (magnesium, rikki ja happi). Nimi "Epsom" tulee Englannista, jossa näitä suoloja löytyy luonnollisista lähteistä.

Epsom-suolan käyttökohteet

Magnesium rentouttaa lihaksia ja vähentää lihaskipuja. Siksi Epsom-suola onkin erinomainen kylpysuola. Se toimii yhtä hyvin kokovartalokylvyissä, kuin jalkakylvyissäkin. Jälkimmäisessä vaikutus kohdistuu rentouttamaan väsyneitä tai treenin kipeyttämiä jalkoja, vähentämään turvotusta ja neutraloimaan hajuja. Jalkakylpyä varten liuota 1dl Epsom-suolaa vadilliseen kuumaa vettä. Anna imeytyä ja veden jäähtyä sopivaksi. Vinkki: lisää kylpyveteen tippa eteeristä öljyä ja tehosta kylvyn hyvää tekevää vaikutusta.

Kylpyjen lisäksi Epsom-suolaa käytetään ihonhoitoon, kuorintaan sekä hiusten ja hiuspohjan hoitoon. Epsom-suola tunnetaan ihoa pehmentävästä ja kosteuttavasta, sekä mustelmia lievittävästä vaikutuksestaan.

Erityiset käyttökohteet

Epsom-suola ei ole kaikkivoipa taikatuote, mutta niinkin yksinkertaiseksi ja luonnolliseksi tuotteeksi sillä on suhteellisen paljon hyötyjä. Edellä mainittujen lisäksi sitä suositaan usein erilaisten tulehduksellisten sairauksien tukihoitona, sillä Epsom-suolalla on taipumus monissa tapauksissa lievittää oireita merkittävästi. Hyviä tuloksia on saatu myös unenlaadun parantamisessa ja stressin hallinnassa.

Tulehdukset

On väitetty, että Epsom-suolakylpy voi vähentää kehon yleistä tulehdustilaa. Satunnaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että magnesiumin käyttö voi helpottaa mm. sydänoireita ja sillä voi olla myönteisiä vaikutuksia tulehduksellisten sairauksien hoidossa. On siis helppo ymmärtää, että ulkoisesti käytetyllä Epsom-suolalla voi olla vaikutuksia ihoon liittyvien tulehdusten hoidon tukena.

Fibromyalgia

Ei ole aivan selvää, mikä tämän häiriön aiheuttaa. Sen oireet ovat kuitenkin hyvin selkeät; laajalle levinnyt kipu, unihäiriöt, väsymys ja muistiongelmat. Lämmin Epsom-suolakylpy voi lievittää kipua ja sen lihaksia rentouttava ja stressiä lievittävä vaikutus edesauttaa parempaa unta.

Yleinen ihon terveys

Epsom-suola kosteuttaa ihoa ja tekee siitä pehmeän. Ihon kosteustasapainon parantumisesta on apua esimerkiksi ekseeman ja psoriaasin hoidossa. Epsom-suolan kuorivat ominaisuudet edesauttavat psoriaasin aiheuttaman ihon hilseilyn hoidossa sekä lievittää ihon kutinaa.

Detoksifikaatio

Detoksifikaatiolla tarkoitetaan myrkkyjen tai haitallisten aineiden poistamista kehosta. Epsom-suolakylpy voi "detoxata" kehosi kirjaimellisesti vetämällä haitallisia aineita pintaan, kuten magnesiumilla on tapana. Se puhdistaa ihoa poistamalla siitä paljon erilaisia haitallisia aineita. Iho on kehon suurin elin ja sen haitta-ainekuorma voi pahimmillaan olla melkoinen.

Muuta kokeilemisen arvoista

Epsom-suolakylpyjen uskotaan olevan hyödyksi lukemattomien erilaisten isompien ja pienempien vaivojen hoidossa. Vaikka näistä ei ole tieteellistä näyttöä, ovat käyttäjät kokeneet suolan auttavan mitä erinäisimpiin ongelmiin. Myönteisiä kokemuksia on kuultu esimerkiksi niveltulehdusten hoidon tukena, auringonpolttamien aiheuttamien kipujen ja punoituksen hoidossa, sisäänkasvaneiden varpaankynsien hoidossa sekä ummetukseen.  

 

Takaisin blogiin