5 vinkkiä vastustuskyvyn parantamiseksi

5 tips för att förbättra immuniteten

Varje persons motstånd är olika. Vi accepterar patogener på väldigt olika sätt, eftersom våra kroppar har anpassat sig till olika saker. Detta beror på vårt sätt att leva och hur bra vår kropps balans och immunförsvar är.

De dagar då vi exponerades för naturens egna mikrober i en sådan utsträckning att vi naturligt var ganska friska året runt är förbi. I dag lider nästan var femte person av immunförmedlade sjukdomar. Dessa inkluderar till exempel allergier, astma, diabetes typ 1 och reumatism. Influensan är redan ett så normalt fenomen att det förväntas (och ofta slår till) regelbundet i vågor i början av den kalla årstiden och för många människor stadigt under hela säsongen.

Orsaken till ökningen av dessa sjukdomar tros vara urbanisering, livsstilar som blir mer snabba och stressande, överdriven betoning på hygien och minskad kontakt med naturen. Detta är förmodligen fallet, eftersom vår livsstil och miljö spelar en enorm roll i bildandet av vårt motstånd. Vår kropp utsätts inte längre för naturliga mikrober i tillräckliga mängder, så immuniteten utvecklas inte och vi blir lättare sjuka av inflammatoriska reaktioner.

Förutom att försöka sova gott, äta en varierad kost och utsätta oss för naturens mikrober kan vi även hjälpa vår immunitet internt. Det är ofta den enklaste lösningen i dagens samhälle.

Förebyggande åtgärder är den bästa behandlingen mot influensa och många andra sjukdomar, så vi kommer nu att fördjupa oss i olika sätt att stödja vår immunitet internt. Ta dessa 5 specifika tips och skapa gynnsamma förutsättningar för en hälsosam och välmående kropp.
Resiliensuppgifter
Resistensens otvetydiga uppgift, d.v.s. immunitet, är att skydda vår kropp från patogener. Det finns praktiskt taget två typer av motstånd; medfödd/medfödd och förvärvad/adaptiv immunitet. Vi kan påverka det senare med våra egna handlingar och det påverkas också av många faktorer i vår omgivning.

Immunsystemets funktion bygger på att det känner igen vad som tillhör kroppen och vad som är skadligt utifrån. Ett friskt och välfungerande immunförsvar angriper mikrober och andra skador som invaderar kroppen, men lämnar sina egna celler och proteiner ifred. När immuniteten försvagas och dess funktion skadas kan den också angripa kroppens egna cellstrukturer och proteiner. I detta fall uppstår en störning, som kallas en autoimmun sjukdom.

Vår medfödda immunitet är det som först angriper patogener. Om den misslyckas med sin uppgift överförs behandlingen av problemet till adaptiv immunitet. Den är långsammare att starta, men effektiv när den fungerar korrekt.
Olika försvarsmedel
Huden är ofta det första i kroppen som patogener reser till. Frisk hud förhindrar konkret att de kommer in i kroppen. Om mikrober når magsäcken tillsammans med näringsämnena, bekämpar magens sura pH och enzymerna i matsmältningskanalen dem effektivt.

När kroppens egen goda bakteriestam är stark förhindrar den effektivt tillväxten av oönskade bakterier genom att ta bort näringsämnen och utrymme från dem.

Olika flimmerhår, slem producerat av celler och till exempel tårvätska förhindrar också tillväxten av mikrober i vissa delar av kroppen.
Faktorer som försvagar immuniteten
Stress är kroppens värsta fiende. Nästan varje händelse, både positiv och negativ, skapar någon form av stress hos oss, men dålig stress är den vi vill undvika. Det utarmar kroppens mineralreserver och skapar en bördig grund för patogener som hotar vår immunitet.

Det är också bra att komma ihåg att till exempel kraftfull träning skapar stress i kroppen. Även om träning generellt sett är bra är det viktigt att balansera det skapade stresstillståndet med adekvat återhämtning.

De dåliga bakterierna i kroppen är ofta förknippade med tarmen. Tarmarnas välbefinnande spelar en viktig roll för att upprätthålla immunitet. Det är dock bra att komma ihåg att huden och slemhinnorna måste vara starka och friska. Huden och slemhinnorna bildar en betydande kanal genom vilken patogener slår mest känsligt.

Vissa läkemedel och sjukdomar i allmänhet lägre immunitet. Under antibiotika- eller kortisonbehandling, under operation eller vid sjukdom är vår immunitet vanligtvis kraftigt försvagad.

Dålig livsstil är en tydlig faktor som försvagar immuniteten. Om vi ​​äter näringsfattig, fiberfattig och högförädlad mat, dricker mycket alkohol, tränar lite och sover dåligt ger vi inte vår kropp många ämnen att dra ur. Resiliens uppstår inte av sig själv, utan är summan av många framgångsrika saker.
Ämnen som stöder immunitet
Vi kan stödja immunitet på många sätt. Men här är 5 specifika tips.

Vitaminer och spårämnen
Vitaminer är nödvändiga för kroppens normala ämnesomsättning och tillväxt, samt för kemiska reaktioner. Vitaminer påverkar bland annat sömn, uthållighet, vakenhet, nervsystem och minne. Kroppen kan inte producera alla dessa ämnen av sig själv, och därför måste de erhållas utifrån, vanligtvis från mat.

Väsentliga spårämnen är fluor, jod, krom, koppar, mangan, molybden, järn, selen och zink. I sin tur är viktiga mineraler fosfor, kalium, kalcium, magnesium och natrium.

Vid behov kan mineralbrister åtgärdas och brister kan förebyggas med näringstillskott. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på mineral- och vitaminintaget hos blivande och ammande kvinnor, barn i växande ålder, äldre och personer som idrottar mycket samt vegetarianer och veganer, och vid behov använda kosttillskott för att stödja kosten. Årstider för också med sig perioder då vi kan behöva tillskott.
Ingefära
Hälsofördelarna med ingefära har varit kända i århundraden. Den har antioxiderande, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den utmärkt som förebyggande naturprodukt, åtminstone under influensasäsongen. Det kan också lindra magsymtom, inflammation, influensasymptom, så att använda det när du är förkylt kan också ge lindring.

Gör ett te genom att dra några skivor rå ingefära i kokande vatten. Eller prova att göra en enkel ingefärashot själv och njut av den dagligen:

Hacka hela ingefära rötter i bitar och blanda i en mixer med varmt vatten.

Propolis
Propolis är känt för sina egenskaper som stärker immunförsvaret. Kombinationen av polyfenoler och flavonoider hjälper till att modulera immunsvaret, vilket främjar kroppens förmåga att bekämpa infektioner och sjukdomar, vilket gör det till en underbar naturlig behandling för att stödja behandlingen av förkylningar och luftvägssjukdomar. Läs mer om propolis.
Echinacea eller röd hatt
Echinacea är känt för att hjälpa kroppens naturliga försvarsmekanismer att fungera korrekt genom att stimulera immunförsvaret. Den innehåller polysackarider, flavonoider och eteriska oljor som hjälper till att skydda cellerna från yttre påverkan och minska inflammatoriska tillstånd. Det är en växt med adaptogena egenskaper, vilket ökar kroppens förmåga att anpassa sig till olika miljöfaktorer och ökar dess motståndskraft. Echinacea är en produkt som ofta används för att förebygga influensa och symtom på influensa.

Probiotika
Probiotika är "vänliga" bakterier och jästsvampar som finns i din kropp, i vissa livsmedel och kosttillskott. De bidrar till utveckling och underhåll av god tarmmikrobiota. När tarmfloran är frisk bekämpar probiotiska bakterier sjukdomsframkallande bakterier i tarmen.
Tillbaka till bloggen