Eteeriset öljyt ja niiden käyttö

Eteeriset öljyt ja niiden käyttö

Eteeriset öljyt ovat erittäin tehokkaita yhdisteitä. Olet luultavimmin törmännyt niihin monessa eri yhteydessä. Ne ovat aromaattisia ja vahvoja kasviuutetiivisteitä, joihin on vangittu kasvin ominaisuudet puhtaimmillaan. Eteeriset öljyt valmistetaan höyrytislaamalla, kylmäpuristamalla tai pihkaa juoksuttamalla. Yhteen pieneen pullolliseen eteeristä öljyä on tyypillisesti käytetty kilotolkulla tuoretta raaka-ainetta. Kuvaavaa on tieto, että yhteen litraan ruusun eteeristä öljyä käytetään 4-5 tonnia ruusunterälehtiä.

Kaikki kasvin osat voivat sisältää eteeristä öljyä: kukka, lehti, puu, juuri, kuori tai hedelmä. Itse asiassa samassa kasvissa voidaan uuttaa useita erilaisia ​​eteerisiä öljyjä.

Samoin viljelymenetelmästä (luonnonmukainen tai ei), ilmasto-olosuhteista, alkuperästä tai vuodenajasta riippuen sama kasvi voi syntetisoida esanssia, joilla on erilaiset koostumukset ja siten erilaiset vaikutukset.

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteerisiä öljyjä käytetään yleisimmin 3 eri tavalla: aromaattisesti, paikallisesti ja sisäisesti. Kerromme nyt näistä eteeristen öljyjen käyttötavoista lisää.

Eteeristen öljyjen aromaattinen käyttö

Aromaattinen käyttö lienee tutuin ja yleisin. Se tarkoittaa öljyjen haistelua ja hengittämistä lisäämällä tippoja esimerkiksi diffuuseriin, lämpimään veteen tai pyykkietikkaan. Tuoksujen kautta eteerisiin öljyihin on helppo hurahtaa, sillä tuoksut ovat yksi helpoimmista keinoista löytää haluttu tunnelma ja olotila. Hajuaisti on suorin tie aivoihin. Eteerisillä öljyillä on paljon erilaisia aromaterapeuttisia hoitavia vaikutuksia mieleen ja kehoon.

Eteerisiä öljyjä lisätään usein huonepusseihin, jotka levittävät tuoksua huonetilaan pitkään. Sama vaikutus on tuoksutikuilla. Diffuuserin hyvä puoli on kosteus, jota se tuo huoneilmaan ihanan tuoksun lisäksi. Näin tuoksumolekyylit levittyvät tasaisesti ja nopeasti. Pyykkietikkaan sekoitettu eteerisen öljyn tuoksu kulkee puhtaan vaatteen kautta mukanasi koko päivän. Siivousaineisiin lisätty sitrus puolestaan raikastaa koko kodin.

Eteeristen öljyjen paikallinen käyttö

Öljyjä voi käyttää myös paikallisesti lisäämällä pari tippaa hierontaöljyn joukkoon tai yhdistämällä kosteusvoiteeseen ihonhoidon tehostamiseksi. Öljyt imeytyvät nopeasti iholle, joten hyödyt ilmenevät nopeasti. Ihon kautta eteeriset öljyt vaikuttavat verenkiertoon, lymfan kulkuun sekä hermostoon.

Kuten parfyymit, eteerisiä öljyjä kannattaa levittää kehon pulssipisteille. Tällaisia kohtia löytyy mm. ranteista, kaulalta ja jaloista. Pulssipisteissä veri virtaa lähellä ihon pintaa, jolloin eteeristen öljyjen vaikutus tehostuu.

Huomioi kuitenkin, että sitrushedelmien eteeriset öljyt (appelsiini, bergamotti, sitruuna jne.) ovat valoherkistäviä. Älä altista itseäsi auringolle 12 tuntiin levityksen jälkeen.

Öljyjä voi kuitenkin levittää moniin paikkoihin kehossa (vaikkapa vatsa, rintakehä, ohimot, niska…). Vältä kuitenkin erityisen herkän ihon alueita, kuten silmiä, korvia, nenää, limakalvoja sekä niiden ympäröiviä ihoalueita. Turvallisimpia paikkoja aloittaa eteeristen öljyjen paikallinen käyttö ovat jalat. Jalkapohjien iho on paksua ja voit hyvin tarkkailla eteeristen öljyjen vaikutuksia levittämällä öljyä yöksi jalkapohjiin. Muista turvallinen käyttö ja lisää tippa eteeristä öljyä jalkavoiteeseesi. 

Kokeile eteerisiä öljyjä myös kylpyveteen. Yhdessä vaikkapa pehmentävän ja rentouttavan Epsom-suolan kanssa kokemuksessa on todellista spa-tunnelmaa. Älä kuitenkaan lisää öljyä suoraan kylpyveteen, vaan sekoita ensin pari tippaa Epsom-suolaan ja liuota seos lämpimään veteen.

Eteeristen öljyjen sisäinen käyttö

Sisäisesti käytettynä eteeristen öljyjen käyttö on monelle vielä vieraampaa. Varovaisuuteen onkin syytä, sillä eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita, eikä läheskään kaikkia eteerisiä öljyjä suositella käytettäväksi sisäisesti. Sisäisesti käytettävät eteeriset öljyt on aina laimennettava asianmukaisesti ja runsaasti. Yhdellä tipalla sokeripalaan tai neutraaliin tablettiin lisättynä pääset pitkälle.

Tavallisesti eteeriset öljyt eivät ole tarkoitettu sisäiseen käyttöön, mutta useimpia Fleurance Naturen tuotteita voi käyttää myös sisäisesti. Suosittelemme aina oman lääkärin konsultoimista, jos olet epävarma eteerisen öljyn käytöstä sisäisesti tai sinulla ei ole kokemusta niiden vaikutuksista.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös saunassa. Lue lisää:
Saunan rentouttava taika - eteeriset öljyt osana löylyhetkeä

​Miten eteeriset öljyt vaikuttavat?

Aidot eteeriset öljyt eivät liukene veteen. Niitä voi sekoittaa toisiin öljyihin ja erilaisia eteerisiä öljyjä yhdistelemällä voi tehdä omia kiinnostavia yhdistelmiä. Samalla voi yhdistellä erilaisten eteeristen öljyjen vaikutuksia. Niitä onkin paljon. Pieni käyttömäärä hämää, sillä eteeriset öljyt sisältävät valtavasti tehoaineita tiivistetyssä muodossa. Esimerkiksi laventelin eteerisessä öljyssä niitä on lähes 300.

Eteerisillä öljyillä on ominaisvaikutuksia, jotka perustuvat käytettyyn raaka-aineeseen. Esimerkiksi laventeli rentouttaa ja sitrukset virkistävät. Monet puumaiset tuoksut puolestaan sopivat huoneilman puhdistamiseen. Kanelilla on eteerisissä öljyissä antioksidanttinen ja stimuloiva vaikutus.

Flunssan vaivatessa ja hengityksen ollessa vaikeaa, voit kokeilla lisätä öisin diffuuseriin pari tippaa eukalyptusta tai piparminttua. Se avaa hengitystiet tehokkaasti ja helpottaa hengittämistä yön aikana. Piparmintun tiedetään myös auttavan ruoansulatukseen. 

Stressaavina ajanjaksoina tippa laventelia tyynynkulmaan auttaa stressittömämpään ja rauhallisempaan uneen. Bergamotti puolestaan vahvistaa immuunijärjestelmää. Mausteneilikka sopii erityisesti kylmään vuodenaikaan. Sillä on rauhoittava ja lämmittävä vaikutus. Makea appelsiini luo ympärilleen aurinkoisen ja rauhallisen leppoisan tunnelman. 

Eteerisen öljyn säilyvyys

Jos suojaat pullon valolta, poissa lämmöltä ja kuivassa paikassa, puhdas eteerinen öljy säilyy avattunakin 5 vuotta. Sitrus- ja hartsimaiset eteeriset öljyt, jotka ovat hauraampia, voidaan säilyttää vain vuoden avaamisen jälkeen, koska ne hapettuvat hyvin nopeasti.

3 vihjettä vanhentuneen öljyn tunnistamiseksi

  • alkuperäinen tuoksu on muuttunut
  • ulkonäkö on muuttunut tummemmaksi
  • viskositeetti, eli koostumus, on muuttunut

Tiesitkö?

Eteeriset öljyt ovat herkkiä auringon ultraviolettisäteille ja haihtumiselle. Siksi niitä tarjotaan värillisissä ja hyvin suljetuissa lasipulloissa.

Miten hävittää vanhentunut eteerinen öljy?

Voit viedä eteeriset öljyt apteekkiin, jossa ne hävitetään asianmukaisesti. Suosittelemme kuitenkin kierrätystä. Vanhentunut öljy ei enää sovi iholle käytettäväksi, mutta sen voi kierrättää lisäämällä muutama tippa esimerkiksi potpourriin tuoksun elvyttämiseksi. Kokeile myös tippoja nenäliinalle, kankaanpalalle tai vanuun ja laita se vaatekaappiisi. Laventelin eteerinen öljy on luonnollinen koikarkoite.

Voit myös poistaa esimerkiksi roskakorin tai roskakaapin pahoja hajuja lisäämällä sitruksen eteerisiä öljyjä roskakorin pohjalle tai kaapin nurkkaan. Sitrus neutraloi hajuja. Sitrukset ovat muutenkin mainioita puhdistukseen, joten se sopii vaikkapa etikan sekaan raikastamaan lattiat tai wc-tilat.

Huomioi perheenjäsenet

Muistathan, että eteerisiä öljyjä ei suositella raskaana oleville eikä myöskään lapsille tai yleisesti eläimille. Kouluikäinen lapsi voi kuitenkin jo hyötyä höyryhengityksestä flunssakaudella ja diffuuserin kautta hellävaraisesti huoneilmaan leviävän eteerisen öljyn hyvistä vaikutuksista.

Lue lisää eteerisistä öljyistä:

Saunan rentouttava vaikutus - eteeriset öljyt osana löylyhetkeä

Tillbaka till bloggen

E.O.B.B.D. -standardisering bakom rena eteriska oljor

E.O.B.B.D. Olja enligt Pure-standarden har passerat igenom
en rigorös 14-stegs testprocess som bekräftar att alla egenskaper, molekylärt fingeravtryck och botanisk definition görs korrekt.

Eteriska oljor som uppfyller standarden kan spåras
till det producerande landet, specifik plats, växtarter och tillämplig kemotyp. Produktionen är hållbar och kvaliteten är oklanderlig.

E.O.B.B.D Pure introducerades först i Frankrike på 1970-talet och har sedan dess blivit standarden för att utvärdera rena eteriska oljor. Det är en garanti för dig av högkvalitativa eteriska oljor.  

Du kan läsa mer om stegen i standarden längst ner på sidan.

  • 1. VÄXTDATA

    Varje växtfamilj och art får latinska namn med en mycket specifik betydelse. Om ett eterisk oljeföretag inte kan samla in rätt art med rätt botaniska namn, kommer de inte att producera de rätta föreningarna för terapeutisk effekt. E.O.B.B.D utvärderar alla botaniska arter för att exakt lokalisera de kemiska föreningarna i produkten.

  • 2. BESTÄMNING AV FÖRENINGAR OCH KONCENTRATION

    Det är viktigt att veta var de eteriska oljorna produceras och lagras i växten.
    Till exempel har oljorna i kanelblad och kanelbark olika kemiska sammansättningar och andelar av föreningar, även om de har liknande aromer. Du vill inte baka med bitter kanelbladsolja, och du vill inte bada i kanelbarkolja täckt av paprika. Det är viktigt att veta vilken del av växten som skördas för oljan så att du kan identifiera rätt användning.

  • 3. VÄXTENS FYSISK HÄLSA

    EOBBD-inspektionen av den eteriska oljeproducerande växten och grödan är omfattande. Det inkluderar inte bara hälsan hos den skördade växten, utan också en bedömning av närliggande växter som kan påverka de föreningar som ingår i den slutliga oljeskörden.

  • 4. OLIKA EXTRAKTIONSPROCESSER

    Processen genom vilken oljan utvinns från växtmaterialet påverkar den slutliga kvaliteten på de eteriska oljorna och, om det görs på rätt sätt, bevarar de deras livslängd.

    Det finns flera extraktionsmetoder och de varierar beroende på önskad eterisk olja. Ångdestillation med minimalt tryck är den föredragna processen för 90 % av eteriska oljor. Kallextraktion är dock idealisk för citrusoljor. För ömtåliga, blombaserade eteriska oljor som ros och ylang-ylang är hydrodestillation i ett vattenbad bäst.

  • 5. TESTNING AV FÖRENINGAR

    EOBBD:s totala fysiska analys undersöker eteriska oljeföreningar. Mindre föreningar är ofta nödvändiga för att aktivera huvudföreningarna, vilket avgör om oljorna är effektiva för terapeutisk användning.

  • 6. BRYTNINGSVINKEL FÖR LJUSBÅLEN

    EOBBD-utvärderare reflekterar ljus genom flytande olja och mäter ljusstrålens brytningsvinkel.

    Eteriska oljor som är förseglade och skapade med rätt parametrar bryter ljuset med en mycket specifik faktor. Om oljorna späds ut ändras denna brytningsvinkel. Brytningsindex är ett mycket tillförlitligt mått på om
    eterisk olja ren och oförfalskad.

  • 7. FÄRG

    Färg är en viktig faktor för att utvärdera eteriska oljor. Till exempel har korianderfrön en liten färg som är synligt annorlunda än den kristallklara korianderbladoljan. 
    Färgen på kanelbarkolja är helt annorlunda än kanelbladsolja.
    Färgen på en eterisk olja identifierar dess källa och avslöjar därmed oljan
    egenskaper.

  • 8. DENSITET

    Detta är ett mycket tekniskt mått på atommassaenheter och
    kemisk analys av molekylära bindningar. Oljornas fysiska densitet indexeras. Detta test avslöjar om en eterisk olja är förfalskad på atomnivå.

  • 9. DOFTEN

    Doften av den eteriska oljan måste matcha de arter som anges på etiketten. Oljor och syntetiska kemikalier med liknande komponenter kan ha en liknande doft, men de subtila elementen och doftnoterna avslöjar den sanna arten. I synnerhet är citrusoljor av låg kvalitet ofta härledda från kemikalier som efterliknar en del av den igenkännliga citrusdoften.

  • 10. RÖRELSE AV LJUS

    Utvärdering av denna mätning detekterar hur ljuset som lyser genom oljan roterar när oljan är i rörelse. Den förfalskade oljan kommer att blanda ljuset till utsidan av prismat, medan den rena eteriska oljan kommer att dra ljuset mot mitten.

  • 11. BEDÖMNING AV EXTRAKTET

    En utbildad eterisk oljeexpert kommer att förstå vilken
    alla beståndsdelar i någon olja och identifiera dess visuella egenskaper. Oljans viskositet, färg, klarhet och andra synliga egenskaper indikerar renhet. Uppkomsten av olämplig grumlighet, partiklar eller missfärgning kan tyda på att oljan har extraherats felaktigt.

  • 12. VIKTIGT KLIMAT

    Att byta ut ursprungslandet mot växtmaterial som producerar eteriska oljor kan producera en produkt så unik att den kan bete sig som en helt annan art än olja som utvinns från växter som växer bara några hundra mil bort. Höjd, vatten, insekter och markkvalitet är bara några få parametrar som påverkar kvaliteten på oljan och andelen föreningar den innehåller.

    När de utsätts för olika miljöfaktorer kan samma växtart innehålla väsentligt förändrade koncentrationer av nyckelföreningar.

  • 13. SPÅRBARHET

    EOBBD kräver att producenten av eterisk olja spårar partiet från fältet till den färdiga produkten och dokumenterar varje stopp på vägen.
    Om olja spåras till ett clearinghus kan dess ursprung vara okänt,
    så kvalitet kan inte dokumenteras. Det är viktigt att hela spåra vägen
    är dokumenterad för att säkerställa att oljan inte har förvanskats i något skede.

  • 14. JORDANALYS

    Vikten av markmikrobiologi är avgörande för växten och den slutliga skörden. EOBBD bedömer jordar med oljeväxter
    odlas för att säkerställa att odlingsförhållandena verkligen är ekologiska eller
    vild. Om mikrober inte mäts i ett visst förhållande kan detta tyda på att odlingsprocesserna inte är ekologiska och den slutliga grödan kan innehålla spår av oönskade kemikalier, bekämpningsmedel och herbicider som kan förstöra styrkan och renheten hos de eteriska oljorna.